Site icon Kitapİncele.NET

Muhammet Çalık – En

Bilginin sınırı yoktur. Her geçen gün değişen ve gelişen dünya insanlara öğrenmek için yeni kavramlar ve olgular sunarken gelişen teknoloji de bu bilgilere ulaşmamızı kolaylaştırıyor. Dünya eğitim sistemleri günümüzde bilgiyi aktarmak yerine ona ulaşma yöntemlerini kavratmaya odaklanıyor. Ve var olan bilginin işlenmesi ve bir şekle sokulması için ortamlar düzenliyor. Öğrenciler daha okuldayken patent başvurularına başlıyor. Kendi icatlarını, eserlerini tanıtmaya çalışıyor. Bizlerin de artık dünya eğitimiyle yarışmak için geleneksel uygulamalar yerine daha modernist ve geliştirmeci çalışmalara yönelmemiz gerekiyor.

Dünyada değişen bilgiler olabileceğine güzel bir örnek olarak sunmak istediğimiz eserde günümüzde geçerli olan bir bilginin bir anda değişebileceğini ve “en” kavramını yitirebileceğini göstermek istedik. Var olan bilgilerin günümüz bilim düzeyine göre hazırlandığını belirtelim. Bir yıl sonra yeni bulgular, yeni keşifler, yeni patentlerle her şeyin değişebileceğini belirtelim.

Çalışmamızda dünyada “en” kavramı içine giren konu, madde veya eserleri derlemeye çalıştık. Eseri oluştururken karşılaşılan sorunlar arasında özellikle genel otoritenin kabulü vardı. Mesela dünyanın en soğuk yeri olarak belirlenen yerin ölçümlerini hangi istasyonun ya da kurumun yaptığına göre değişen bilgi standart bir yere odaklanmamızı zorlaştırıyor. Yine diğer bir sorun bir anda değişebilecek olan bilgiden kaynaklanıyor. Örneğin dünyanın en çok turist alan şehri son veriye göre bir anda başka bir şehre kayabilir. Bu tip durumları da göz önünde bulundurmak ve tamamen geçerli ve net bir bilgidir diyemeyeceğimiz, son verilere göre oluşturulan eserde aklınıza gelebilecek bazen rekorlar, bazen bilimsel veriler, bazen arkeolojik bulgular sunulmuştur.

Grup olarak yaptığımız bu ortak çalışmada herkesin aklına takılan bir “en” vardır olgusuyla yola çıktık . Sizlerin de var olan “En”lerinize kapı açması dileğiyle keyifli okumalar diliyoruz.

Çalışmanın düzenlenmesi aşamasında yer alan Sayın Mustafa Bayer’e, yine kitabın kapak tasarımında yer alan Sayın Ayşegül Aslantürk Alkan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Eserin oluşum aşamasında ayrıca destek ve gayretlerini esirgemeyen yazar arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Genel kültür alanında okuyanın zevk alacağı bir eser olmasını temenni eder saygılarımı sunarım.

Editör Muhammet ÇALIK

(Not: Kitap içinde kullandığımız fotoğraflar ve resimler temsilidir.)

Muhammet ÇALIK

Şennur BEYSE

Mustafa BAYER

Ayşegül ASLANTÜRK ALKAN

Harun FATSAL

Kamil KONTBAY

Bilal KARACA

Adnan AKGÜN

Kerim CENGİZ

Seval ÇALIK

Yayın Tarihi2025-03-16
Baskı Sayısı1. Baskı
DilTürkçe
Sayfa Sayısı176
Cilt TipiAmerikan Cilt
Kâğıt Cinsi70 gr Enzo
Boyut13,5 x 21 cm
TürAntoloji, Şiir, Öykü

Kitap İncele

Exit mobile version