Yılmaz Güney – Baba

Yılmaz Güney sinema tarihimizin en “farklı ve tartışmalı” isimlerinden biri. “Farklı ve tartışmalının” bileşenleri arasında devrimci sol örgütleri desteklemek ve militanları evinde himaye etmek, eşini araba ile ezmek, sette gerçek silah kullanmayı istemek, bu isteğini reddeden hâkimi öldürmek, cezaevinden 1 gün izinli çıkınca yurt dışına kaçmak ve nihayetinde ülkenin birlik ve beraberliğini bölücü propagandalar yapmak ve terörü desteklemek yer alıyor.

“Baba” filminin senaryosu Bekir Yıldız’ın “Üç Yoldaş” öyküsünden esinlenerek yazılır. Almanya’ya işçi olarak kabul edilmeyince ailesinin refahı için işlemediği bir cinayeti kabul eden bir adamın hikâyesi anlatılır. Yılmaz Güney bu filmde senarist, başrol oyuncusu ve yönetmek olarak yer alır. Film 1972 yılında Adana 4. Altın Koza Film Festivalinde en iyi film, o sırada hapiste olan Yılmaz Güney ise en iyi erkek oyuncu ödülünü alır. Ancak bir gün sonra bu karar, bazı mecraların baskısı sonucunda jüri tarafından iptal edilerek ödül başka filmlere/kişilere verilir. Yeni ödülün sahibi olan Cüneyt Arkın bu ödülü almayı reddeder.

Yılmaz Güney kimileri için kahraman ilan edilebilir ancak ömrünün sonlarına doğru daha açık bir şekilde ortaya çıkan terör yanlısı bölücü faaliyetlerinin üzerinde durmak gerekir. Çünkü terör sadece dağda çarpışmakla olmaz. Kalemiyle, filmiyle, yani sanatıyla da teröre destek verenlere terörist demek gerekir. Burada atlanan husus şu ki henüz bu faaliyetlerinin çoğunu yapmamışken ve filminde bunlara dair en ufak bir göndermede bulunmamışken Güney’in ödülünün alınması da doğru değildir. Bu konu tartışmaya son derece açık olup konuyu iyi değerlendirmek gerekir.

Kitap İncele