1-Sayın Nagihan Daut, Kitapİncele.NET ekibinin röportaj isteğini kırmadığınız için teşekkür ederiz. Öncelikle biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
Bendeniz Nagihan Daut, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti-Üsküp’te yaşıyorum. Yüksek lisans Coğrafya bölümünden mezunum ve halihazırda coğrafya öğretmenliği yapmaktayım.
2-İyi bir yazar olmak için iyi bir okur olmak gerekir. Sizi yazmaya yönlendiren başucu kitaplarınızdan bahsedebilir misiniz?
Okumayı seven biriyim, severek okuyacağım kitapları seçerim ve o kitapları okuyarak zamanımı ganimetleştiririm. Başucu kitaplarım genelde dini, tasavvufi, felsefi, psikolojik ve kişisel gelişim ağırlıklıdır.
3-“İKRA” kitabınız sizin için ne anlam ifade ediyor?
Kitabım “İkra” benim için bir ‘Duanın Kabulü’nü ifade ediyor. Hani öldüğünde herkes ardında salih ameller bırakmak ister ya, benim de kelimeleri nakış nakış işlemiş olduğum kitabım “İkra” salih amelimdir inşaAllah…
4-Kitabınızı yazma sürecinizden bahsedebilir misiniz?
Kitabımı farklı farklı dönemlerde yazdım. Yeri geldi üniversite yıllarımda bir deneme yazdım, yeri geldi evde dinlenirken aklıma gelen satırları bir beyaz sahifeye aktardım. Velhasıl-ı kelâm; farklı zamanlarda yaşadığım, değişik duygular ile yazdığım denemelerim cem oldu ve kitabım var oldu biiznillah. Akabinde tevafuken dr.Enes Başak’ın videosunu izledim ve iletişime geçtim. Ziyadesiyle saygı çerçevesinde ve büyük bir ciddiyetle işi ele aldılar. Kitabımın, her açıdan okurlar tarafından beğenilmesi, hem beni hem de yayınevini mutlu etti.
5-Kitap yazma hazırlığında olan yazarlara neler önerirsiniz? Yazma sürecinde ve öncesinde nelere dikkat etmeliler?
Yazar olmayı arzu eden ve bu yolda adım adım ilerleyen, gönülce eli kalem tutan herkese tek bir önerim var; kitabınız yayınlandığında onu küçük bir bebek gibi sevecekseniz eğer, hiçbir zaman pes etmeyin, her daim umudunuzu taze tutun ve yazmaya devam edin…
6-Ülkemizdeki yayınevlerinin politikalarını beğeniyor musunuz? Yayınevlerinin yazarlarını tanıtma konusunda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Ben Türkiye’de doğmadım ve orada yaşamıyorum. Lakin Türkiye benim anavatanım, bu yüzden kitabım “İkra”yı anavatanımda yayınlamak istedim ve nasip oldu çok şükür. Oradaki yayınevlerinin politikaları hakkında detaylıca bilgi sahibi olmadığım için, bu konu üzerinde yorum yapamam. Mamafih, yayınevleri her yazarın kitap çıkarma sürecindeki o gayret dolu adımları, ellerinden geldiğince tanıtmalılar diye düşünüyorum.
7-Büyük kitap mağazalarında vitrinlerin yüksek bedellerle kiralanarak, yayının kalitesi ile ilgilenmeyen, sadece markalaşmış isimleri kullanan yayınevleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Markalaşmaktan ve markalaşmış şeylerden pek haz etmem, lakin günümüzde birçok şey marka ve reklam. Ve fakat bazen adı sanı hiç duyulmamış bir yazarın, tüm samimi duygularıyla beyaz kağıda yazmış olduğu kelimeleri okumaya değer. Gerçek kitap severlerin de, bu tür markalaşmamış kitapları büyük bir zevkle okumayı tercih ettiklerini düşünüyorum.
8-Türkiye’de okuma alışkanlığını nasıl kazandırılabilir? Okulların bu konuda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Okuma alışkanlığı içten gelen bir arzudur. Bazen bir ailede kimse okumayı sevmez iken, biri çıkar her bulduğu kitabı okumaya heveslenir. Bazen de tam tersi olur, ebeveynler çocukları kitap okusun diye her türlü yolu dener, lakin çocuğuna kitap okumasını sevdiremez.
9-Okuduğunuz en iyi üç kitap nedir?
Bu soru çok güzel ve bendeniz bu cevabı üç nokta ile yanıtlamak isterdim, yani çok kitap var diye. Fakat yine de soruyu cevapsız bırakmamak için, cevaben şu an aklıma gelen üç kitabı söylemiş olayım;
1. “Efendimizi Sahabe Gibi Sevmek” – Muhammed Emin Yıldırım
2. “Dostluk Üzerine” – Fethi Gemuhluoğlu
3. “Yaşamak” – Cahit Zarifoğlu
Bir de çocukluğumun ilk kitabı Edmondo De Amicis’ten “Çocuk Kalbi” kitabını da anmak istedim.
10-Bir sonraki projenizden bahsedebilir misiniz?
Bu dünyada güzel bir davanız varsa eğer, projeleriniz de bitmez. Misâl; “İkra” kitabımdan sonra, dr.Enes Başak’ın daveti üzerine “Genç Kalemler Antolojisi-6” ve “Genç Kalemler Antolojisi-7” de yazılarım yayınlandı. Bu çok değerli bir projeydi. Her an ilham geldiğinde kelimeleri beyaz kağıda yazıyorum, yeri geliyor telefonun notlar bölümüne not ediyorum ve bazen de sesli mesaj ile kayda alıyorum. Tüm bunlar, yeni projelerin küçük adımları olacaktır inşaAllah…
11-Davetimizi kırmadığınız için tekrar teşekkür ediyoruz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Rica ederim, asıl ben Kitapİncele.NET ekibine hem de okuyuculara şükranlarımı sunarım.
Son/suz olarak okuyuculara gönüllerini hoş edecek birkaç tavsiyede bulunmak isterim; Anı yaşayın. Kitapları, size tebessüm eden bir dost misâli konuştuğunu düşünerek okuyun. Bir de şükredin, şu an sağlıklı olup da bunları okuyabildiğiniz için ve herşey için şükredin…
Evlâd-ı Fatihan diyarı Üsküp’ten vesselâm