Yazar “Eylül Ayça Karakuş” İle Röportajımız

1-Sayın Eylül Ayça Karakuş, Kitapİncele.NET ekibinin röportaj isteğini kırmadığınız için teşekkür ederiz. Öncelikle biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhabalar. 1985/Kırıkkale doğumluyum. Uzun yıllardır Antalya’da yaşıyorum. Adın Ömrüme Hatıra ve Ne Çok Şey Var kitaplarının yazarıyım.

2-İyi bir yazar olmak için iyi bir okur olmak gerekir. Sizi yazmaya yönlendirenbaşucu kitaplarınızdan bahsedebilir misiniz?

Küçük yaşımdan itibaren kitaplara merakım vardı. Babamdan gizli kitap okurdum. Geçmiş yıllarda maalesef ailelerimiz okumanın sadece okul ders kitaplarından ibaret olduğuna inanırlardı. O yıllar internetten kitap sipariş verme gibi bir durumda söz konusu değildi. Mahallemde ya da çevremde kitap okuyan abla, abilerimiz varsa kitapları onlardan temin ederdim. Okuduğum kitabın başına bir iş gelmeden, kitabı sahibine teslim edebilmek için bir kitabı zamanından önce bitirdiğim çok olmuştur. Yani bu zorluklarla okuduğum her kitap benim için çok özeldi ama ille de bir kitap adı vermemi isterseniz Betty Mahmoody “Kızım Olmadan Asla” kitabının yüreğimde yeri çok başkadır.

3-“Ne Çok Şey Var Bir Bilsen” kitabınız sizin için ne anlam ifade ediyor?

Her kitabın kendine özgü bir hikâyesi ve duygusu olduğuna inanıyorum. İkinci kitabım “Ne Çok Şey Var Bir Bilsen” kitabında birçok kadınımızın hayat hikâyelerine ev sahipliği yaptık diyebilirim. Samimi, öz ve gerçek bir kitap…

4-Kitabınızı yazma sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Kitaplarımın ikisinin yazımı da çok sancılı oldu. İlk kitabım “Adın Ömrüme Hatıra”, anneme ithafen bir eserdi. Sonrasında yazdığım kitap ve tüm eserlerim beni ben yapan değerlerin ortak paydasıdır.

5-Kitap yazma hazırlığında olan yazarlara neler önerirsiniz? Yazma sürecinde ve öncesinde nelere dikkat etmeliler?

Bu çok kapsamlı bir soru açıkçası… Kişinin kitabı yazmasındaki amaç ne, önce bunu bilmek lazım. Ama şöyle bir şey var ki; bir eser yazıyorsanız ve bu eseri topluma sunuyorsanız mutlaka o eserin topluma kazandıracağı bir değer olmalı… Kitap öğretici olmalıdır ve yol gösterici olmalıdır diye düşünüyorum…

6-Ülkemizdeki yayınevlerinin politikalarını beğeniyor musunuz? Yayınevlerinin yazarlarını tanıtma konusunda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Asla beğenmiyorum. Hepsinin tek derdi kendi çıkarları. Bu maalesef böyle. Eğer yazarın kitabı satma ya da sattırma potansiyeli varsa o zaman yayınevleri yazara çok daha başka vaatlerde bulunuyorlar. Yazarlara ve kitaplara sahip çıkılan bir ülke değiliz, çok üzgünüm…

7-Büyük kitap mağazalarında vitrinlerin yüksek bedellerle kiralanarak, yayının kalitesi ile ilgilenmeyen, sadece markalaşmış isimleri kullanan yayınevleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tamamen insan kandırmaca! Ver parayı, en çok satanlar listesine girsin kitabının adı. Yayınevlerinin ticari kaygısı nedeniyle, büyük reklamlar veriliyor ve en çok reklamı dönen tanıtımı yapılan kitaplar vitrini önüne çıkıyor.

8-Türkiye’de okuma alışkanlığını nasıl kazandırılabilir? Okulların bu konuda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Kitap okuma alışkanlığını kazanmak kişinin kendi elinde. “Kitap okurken midem bulanıyor, uykum geliyor, kafa yapıma göre bir kitap bulamıyorum, zamanım yok…” gibi bahanelerimizi var ettiğimiz sürece kitap okuma alışkanlığı kazanan bir toplum olmamız imkânsız.

Okulların bu konuyla ilgili çalışmaları, etkinlikleri maalesef yetersiz. Oysa ki okullar kitap okuma evleri olmalı. Çok değerli yazarlarımıza okullardan davet gelmeli ve seminerler verilmeli. Öğrenciler ve veliler için düzenlenen etkinlikler yapılsa inanın bana farkındalık artar.

9-Okuduğunuz en iyi üç kitap nedir?

  • Betty Mahmoody Kızım Olmadan Asla
  • Cengiz Aytmatov Toprak Ana
  • Franz Kafka Dönüşüm

10-Bir sonraki projenizden bahsedebilir misiniz?

Umutsuz Ömür Olmaz kitabımı bitirdim. Korona virüs nedeniyle basımını şimdilik askıya aldım. Onun dışında sağlık ve kitaplar üzerine yapmış olduğum röportajlarım var. Elimden geldiğince üretmeye ve gündemde olan sorunları yazmaya gayret gösteriyorum.

11-Davetimizi kırmadığınız için tekrar teşekkür ediyoruz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Kitapİncele.NET ekibine çok teşekkür ediyorum.Kitaplara ve yazarlaravermiş olduğunuz değer için minnettarım size…

Kitap İncele