Yasin Etli – Kupa Tedavisi Ve Bilimsel Temelleri

Günümüzde kupa tedavisi hakkında hem halk arasında hem de sağlık profesyonelleri arasında dillendirilen pek çok söylenti olsa da gerçekte tedavi amaçlı kullanılmasının yararlı olup olmadığı, yararlı ise ne ölçüde yarar sağladığı ve yan etkilerinin olup olmadığı gibi sorulara bilimsel olarak yanıt veren az sayıda kaynak mevcuttur. Buna karşılık bu sorulara yanıt arayan sayısız bilimsel çalışma yapılmış ve yapılmaktadır. Kupa tedavisi uygulayıcılarının zaman ayırıp bu çalışmaları araştırması, bulması, sınıflandırması ve dil bariyerinin aşarak okuması gerçekten de epey zaman gerektiren bir aktivite olacaktır. Bu kitap okuyucuları bu zahmetten kurtaracak, kupa tedavisi ile ilgili yapılmış olan çoğu çalışmadan süzülen bilgileri içeren bir özet ve pratik bir kılavuz niteliği taşımaktadır.

Kitap aynı zamanda içerdiği 700’ün üzerindeki bilimsel kaynak ile hastalara kupa tedavisinin bilimsel temellerinin gösterilmesi, onlara tedavinin gösterilmiş etkilerini, beklenen yan etkilerini ve ayrıca tedavi etkisinin sınırlı olduğu alanları gösterebilmek için bir başvuru kaynağı niteliği taşımaktadır. Hastaların “tedaviye karar verme sürecine aktif katılabilmelerine” imkân vermesi sebebiyle sık olarak tercih ettiği GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) yöntemlerinde kişilerin bu yöntemler hakkında bilimsel çalışmaları görmek istemeleri çok doğaldır. Hastanın hastalığına kupa tedavisinin etkileri ile ilgili dünya genelinde yapılmış hemen hemen bütün önemli bilimsel çalışmaları bulabileceği bu kaynağın bu aşamada bir başucu kitabı olacağı düşünülmüştür.

Ayrıca kupa tedavisi uygulamaları sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek yasal ve idari problemlerde uygulanan tedavinin bilimsel kaidelere uygun olarak gerçekleştirildiğine veya ortaya çıkan tablonun literatürde tanımlanmış bir yan etki olduğuna (elbette hastanın bu durum hakkında bilgilendirilmiş olması şartı ile) dair önemli ve derli toplu bir kaynak oluşturmaktadır.

Bu kitabı okuyan hekimler, kitabın ilgili bölümünde kaynak gösterilmiş ve kitabın sonunda sıralanmış olan 700’ün üzerindeki bilimsel kaynağı gerektiği durumlarda hastalara, meslektaşlarına, idari ve yasal mercilere sunabileceklerdir. Örneğin bel ağrısı hastaları üzerinde kupa tedavisinin etkilerinin araştırıldığı makaleler veya kupa tedavisi sonrası ortaya çıkabilecek komplikasyonlarla ilgili bulabildiğimiz bütün makaleler kitabın ilgili bölümünde sıralanmıştır. Bu makalelerin başlıklarına, yazarlarına, hangi derginin hangi sayısında yayınlandıklarına kitabın sonundaki kaynaklar bölümünde erişilebilecektir. Bu bilgilerle internet üzerinden yapılacak kısa bir araştırma ile ilgili makalenin tam metnine veya özet bilgilerine ulaşılabilir.

Türkiye’de 2014 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nin Resmî Gazete’de yayınlanmasından sonra Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları meşru zemine oturmuş ve o günden sonra hem halk arasında hem de hekimler arasında ilgi odağı olmaya ve popülerleşmeye başlamıştır. Bu durum bir yandan GETAT uygulamalarını yaygınlaştırırken bir yandan da bu uygulamaların ne kadar etkili olduğu, hangi durumlarda etkili olduğu, hangi durumlarda etkisiz veya zararlı olduğu ve yan etkilerinin olup olmadığı gibi soruları da ortaya çıkarmıştır. Bu sorulara cevap verebilmek için uygulayıcılar ya kendi klinik tecrübelerine ya da internet üzerinden araştırarak buldukları kaynaklara güvenmektedirler. Ancak bu sorulara bilimsel doğrulukta cevaplar verebilmenin yolu elbette bilimsel çalışmalar yapmaktan geçmektedir.

Gerek Türkiye’de gerekse dünya genelinde GETAT ile ilgili bilimsel çalışmaların yayınlandığı pek çok bilimsel dergi bulunmaktadır. Bu kitabın bir özelliği de kaynaklar bölümünde yer verilen bilimsel araştırmaların hangi dergilerde yayınlandığını görme fırsatı vermesidir. Bu sayede kupa tedavisi alanında araştırma yapmak ve bilimsel makale yayınlamak isteyen okuyucularımızın çalışma yapmak istedikleri konu hakkında güncel bilimsel literatürün ne durumda olduğu, hangi soruların halihazırda cevaplanmış olduğu, hangi sorulara yanıt arandığı, hangi konularda çalışma yapabilecekleri ve çalışmalarını hangi dergilerde yayınlayabilecekleri hususunda fikir edinmelerini de sağlayacaktır.

Bilimin öncülüğünde şifaya ulaşmak dileğiyle…

Uzm. Dr. Yasin Etli

Yayın Tarihi2020-06-28
Baskı Sayısı1. Baskı
DilTürkçe
Sayfa Sayısı325
Cilt TipiAmerikan Cilt
Kâğıt Cinsi70 gr 1. Hamur
Boyut21 x 29,7 cm
TürTıp

Kitabımızın İlk Sayfalarını Aşağıdaki Dosyadan Okuyabilirsiniz

Kitap İncele