Sabahattin Ali’nin 1936 yılında yayınlanan “Kağnı” isimli eseri, konu bağlamı birbirinden farklı 13 kısa öyküden oluşuyor. Sabahattin Ali yönetime, sisteme muhalif bir isimdi. Eserleri, fikirleri, günlük konuşmaları dahi bu minvaldeydi. Çatışmacı bir kişiliği vardı. Kendisine yöneltilen, komünizm propagandası yaptığına dair suçlama sebebiyle 3-4 ay kadar hapis de yattı. Ancak doğru bildiğini söylemekten, ölene kadar vazgeçmedi.
“Kağnı” eserinde Sabahattin Ali, bir kısmı hapishanede olmak üzere, yaşadığı olaylar üzerine yazdığı öykülerine yer verir. Sistemle olan çatışmalarını bu öykülerle dile getirir. Yeri gelir devlet adına zorbalık yapan memurlardan, yeri gelir toplumsal sınıf ayrımından bahseder. Eserde beni en çok etkileyen öykü, sınıf ayrımını derin ve üzücü bir şekilde resmeden “Arabalar Beş Kuruşa” öyküsüydü. Bu öykünün beni ağlattığını söylemekten çekinmeyeceğim.
Soruyu tersten soran veya bir başka değişle, olaylara farklı bir açıdan bakan insanlar, gerçeği görmeye daha yakın insanlardır. Bunlardan biri de, sistemle olan muhalifliği sebebiyle genç yaşta canice katledilen Sabahattin Ali’dir. Kendisini rahmetle yâd ediyor, eserleri için çok teşekkür ediyoruz.