Namık Kemal toplumsal gelişimde büyük pay sahibi olup meşrutiyete ivme kazandırmış önemli bir yazar. Birçok edebi türde eserler veren Kemal, eğitici ve yönlendirici kimliğini eserlerinde diri tutar.
Kemal, Avrupa’da bulunduğu 1867 yılında tiyatro sanatıyla karşılaşır. Toplumu bilinçlendirmede bu sanatın çok etkili olduğunu düşünür. Nitekim yazdığı “Vatan Yahut Silistre” eseri Anadolu’da yüzlerce kez sahnelenir, ülke çapında önemli etkilere sebep olur. Bu sebeple de cezalandırılarak Magosa’ya sürgüne gönderilir.
Magosa’da sürgündeyken yazdığı “Zavallı Çocuk” bir tiyatro eseri olup ailelerin çocuklarına yönelik olan baskılarını konu edinir. Evliliklerinde bile söz hakkı verilmeyen gençlerin yaşadığı travmalar, eserde hazin bir son ile işlenir. Gel gelelim bu durumun maalesef günümüzde de yaşandığını görmek son derece üzücü bir durum.
Ebeveynler çocukları için en iyiyi isterler ancak bu iyi çocukları için iyi olmayabilir. Ebeveynler çocuklarının ayrı bireyler olduklarını anladıklarında bazı sorunlar daha kolay çözülebilir.