Muhammed Ali es-Sâbûnî, Mekke-i Mükerreme’de bulunan Ümmü’l-Kurâ Üniversitesi’nde 25 sene öğretim üyeliği yapmış, İslami ilim çalışmaları ile öne çıkmış bir isim. Sâbûnî, Kur’an tefsiri temel kitaplarının tamamını okuyarak bunlarda yer alan bilgileri bir özet haline getirerek 7 ciltten oluşan 3500 sayfalık bir tefsir eseri meydana getirmiş. Temel tefsir kitaplarının bir özeti olan eserine, “Tefsirlerin Özü” anlamına gelen, “Safvetü’t Tefâsîr” ismini vermiş.
Eserde belli bir üslup takip ediliyor. Bu üsluba göre önce surelerin takdimi yapılıyor. Her ayetin Arapçası, ardından da Türkçe meali veriliyor. Ayetlerin, önceki ve sonraki ayetlerle münasebeti anlatılıyor. Ayetteki kelimelerin izahı yapılıyor. Ayetlerin iniş sebebi, tefsirleri, ayetlerdeki edebi sanatlar veriliyor. Son olarak da ayetlere ait faydalı bilgiler veriliyor. Kitabın tamamında ayetler bu üslup üzerine takdim ediliyor.
Eserin 4. cildinde Taha, Enbiya, Hac, Müminun, Nur, Furkan, Şuara, Neml, Kasas, Ankebut ve Rum surelerinin tefsirleri yer alıyor. Furkan suresi 10. ayetin meali: “Dilerse sana bunlardan daha iyisini, altlarından ırmaklar akan cennetleri verecek ve sana saraylar ihsan edecek olan Allah’ın şanı yücedir.” Bu şekildedir. Bu ayet ile yüce Allah işaret etti ki, O, kullara ihtiyaçlarına göre verir. Birine bilgi ve ilim kapılarını açar ve ona dünyalık kapılarını kapatır. Bir diğerine de rızık kapılarını açar, fakat onu anlayış ve ilim zevkinden mahrum eder. O’na itiraz edilmez. Çünkü O dilediğini yapandır.