Yazarlık yönü dışında Tolstoy, çeşitli savaşlara subay rütbesi ile katılmış bir askerdir aynı zamanda. Savaşın korkunç yüzünü, ölümü, vahşeti ve kanı bizzat görmüş ve bunlardan son derece etkilenmiştir. Bu sebeple yazdığı eserler arasında “Kafkasya Tutsağı” ve “Sivastopol” yer alır.
1853-1856 Kırım Savaşı’na da subay olarak katılan Tolstoy’un bu savaştaki izlenimlerini anlattığı “Sivastopol”, savaşın insan hayatı üzerindeki anlamsızlığını, korkunçluğunu ve savaşan insanların ruh hallerini canlı bir şekilde okura sunar. Tolstoy, Fransızların korkunç hücumlarına karşılık Rus askerlerinin direnişini çarpıcı bir şekilde aktarırken, savaşın gerçek anlamı olan kan, acı ve ölüm gibi kelimeleri kullanarak bu korkunç olayın gerçek yüzünü yansıtır.
Savaşın insanlar üzerinde meydana getirdiği psikolojik hasar ile birlikte, insanlığın nasıl çiğnendiğinden de dem vurur. Basite indirgendiğinde, sadece karşı tarafı öldürme amacı gütse de savaşmanın da bir ahlakı vardır. Soykırım ile savaş arasındaki farkı, savaşa götüren süreçler, savaş sırasında yaşananlar ve savaş sonrasında kazanan kaybedene yaptığı uygulamalar gösterir.
Eserdeki bazı Rus komutanlarının, insanlar hayatını kaybederken, rütbe ve madalya peşinden koşması ve bazılarının ise zimmetine para geçirmesi, Tolstoy’un kendi insanına yönelik bir eleştirisi şeklinde yorumlanabilir.