Jean-Paul Sartre’ın okuduğum ilk kitabı olan “Aydınlar Üzerine”, toplumlar için önemli olan aydınların tanımı, işlevi ve rolünü konu ediniyor. Ağır bir dile sahip olduğu için dikkatle okunması gereken bu eser, tüm ülkelerde aydınların yönetime zıt olması durumunu anlatarak başlıyor.
Ülkemizde de sık sık aydınların hükümetlere karşıt olduğu çeşitli dönemlerde vurgulanmıştır ve bu kitabı okuyunca biraz olması gerekenin bu olduğu düşüncesini sahipleniyorsunuz. Bu kitap özelinde günümüz Türkiye’sinin aydınlarının ciddi bir elekten geçmesi gerektiğine inanıyorum. Ve bunun da ötesinde, aydın olarak değerlendirilemeyecek kişilerin bir aydınmış gibi ülkemizde kitleleri etkilemesini ve maalesef bu içi boş insanların maddi kaygılarla sürekli topluma pompalanmasını esefle kınıyorum.
Hayatındaki tek başarısı ünlü bir televizyoncunun eşi olan birinin çıkardığı ve kendisinin yazmadığı bir kitabın en ünlü kitap mağazalarında Türk Edebiyatı rafında yer almasını yaşadı bu ülke. Gerisini size bırakıyorum.
Jean-Paul Sartre’a göre aydın toplumun dinamizmi olmalı, topluma yön vermeli ve onun gelişimine katkıda bulunmalı. Toplumu bilinçlendirmeli ve ilerlemenin ve gelişmenin anahtarı olmalı. Kişilere ve olaylara farklı açıdan bakarak, esas noktayı topluma göstermeli. Gerçek aydın ancak bu işlevleri yerine getirmekle olur.