“Hüccetül İslam” yani “İslam’ın Delili” namı ile anılan İmam Gazali, hayatı boyunca İslam’a hizmet etmiş ve çeşitli mücadeleler sergilemiştir. Yaşadığı dönemde başta Bâtıniler olmak üzere bidat fırkalarına ve İslam’ı doğru bir şekilde yaşamayan ve anlatmayan hocalara ve şeyhlere karşı mücadele etmiş, bunların karşısında İslam’ı daha iyi anlatabilmek için yüzlerce eserler yazmıştır. Ömrü boyunca günde ortalama 40 sayfa eser yazdığı tahmin edilmektedir.
Gazali’nin en çok bilinen eseri “İhya-u Ulumi’d-Din”, “din ilimlerini diriltmek” anlamına gelir. Tarih boyunca Müslümanların, Kuran’dan sonra en çok okuduğu eser olarak bilinir. İhya, ilmihal bilgileri ile birlikte ibadetlerin kalbi ve ruhi yönlerini de anlatır. Bu nedenle ona sadece bir ilmihal eseri olarak bakmak doğru değildir. Gazali ilmihal bilgilerini Şafii mezhebine uygun olarak vermektedir. Diğer mezheplerden olan kişiler bu eseri okurken, kafa karışıklığı oluşmaması için, kendi mezheplerine yönelik uygulamaları da öğrenmesi gerekir.
Eserin 1. cildinde ilim, akaidin temelleri, temizlik, namaz, zekât, oruç, hac, Kuran tilaveti, zikirler, dualar, evradlar ve gecelerin ihya edilmesi konuları yer alıyor.
Namaz, zekât ve hac ibadetleri bir şey yaparak gerçekleştirilir. Oysa oruç ibadeti, yapmama üzerine kuruludur, yiyecek ve içeceklerden uzak durarak, nefsin isteklerini reddederek yapılır. Bu bakımdan ibadetler arasında nefsi ehlileştirmeye en yatkın olanı oruçtur. Nefis mücadelesinde oruca başvurmak faydalı olacaktır.