“Uçuş Denemeleri”, İbrahim Tenekeci’nin kenarda köşede kalmış kısa yazılarından, denemelerinden oluşuyor. Bir solukta biten, hacmi küçük, muhtevası ve yekûnu ise çok büyük bir eser. Tenekeci, çevresindeki her olayı iyi gözlemleyen, kişilere ve olaylara farklı bir bakış açısı ile yaklaşan bir isim. Onun için bir süper markette dikkatini en çok çeken şey ürünlerin fiyatları değil, gıda reyonuna bakan çalışanın biraz zayıf olmasıdır. Raflarda duran o gıdaların, olması gereken yerlerden birinin de o çalışanın midesi olduğunu düşünür ilkin.
Onu farklı kılan da budur, kalbinin hassasiyetidir. Tenekeci’nin kitaplarında elde etmeye çabaladığım şey, onun bakış açısını yakalamak, bunu başaramasam bile hiç olmazsa ucundan, kıyısından tutmak. Onun eserlerini okumak, benim için, daha hassas bir birey olmak uğruna sistematik bir plan dâhilinde çabalamaktır. Tenekeci’nin kalbine sağlık, ruhuna sağlık…
“Nerede bir cenaze görsem, vaktim müsaitse eğer, hemen cenazenin peşine takılıyor, namazını kılıyor, hakkımı helal ediyor, mezarlığa gidiyor, gömülene kadar rahmetlinin yakınıymış gibi yapıyorum. Bir cenaze daha. Cenaze arabası önden gitti, yirmi kişi kadar ola bizler, camiye yürüyerek gittik. Yolda, döviz bürosunun önünden geçerken, neredeyse herkes, başını döviz bürosunun elektronik panosuna çevirdi ve o an, grup biraz yavaşladı. Ben, hemen önümdeki hacı amcaya çarptım. Aslında hacı amcaya değil, dünyaya çarptım.”