Nobel ödüllü yazar Gabriel García Márquez, “Kırmızı Pazartesi” kitabında, çocukluğunu geçirdiği kasabada yaşanmış gerçek bir cinayeti anlatıyor. Kitabın ilk satırlarından itibaren ne olacağı belli olmasına rağmen kitap sürükleyiciliğinden bir şey kaybetmiyor. Ritmik ve akıcı anlatımı ile tadına doyulası bir kitap. Bu kitabı okurken aklıma toplumsal sessizlik kavramı geldi. Kitapta cinayetin işleneceği herkes tarafından bilinmesine rağmen cinayet önlenmez, hiç kimse kahramanı uyarmaz, kısacası kurbanın katledilmesine karşı “toplumsal bir sessizlik” yaşanır.
Cümlemin politize edilmemesi ricasıyla ifade ediyorum ki, ülkemizde de buna benzer hadiseler dönem dönem yaşanmış ve kimi bariz olan gerçeklere karşı yer yer toplumsal sessizlikler yaşanmıştır. Çeşitli kaygılarla görmezden gelinen nice cinayetlerin yaşandığı ülkemiz ve tabi dünyamız, bilek ve/veya düşünce gücüyle engellenebilecek daha pek çok cinayete her geçen gün sahne olmaya devam etmektedir. Márquez, kitapseverler için, tüm kitapları okunabilecek yazarlar arasında yerini almalıdır.
Kitaptan bir kelime:
İspritizma: Ölülerin ruhlarıyla bazı şartlar altında haberleşmenin mümkün bulunduğuna inanan görüş ve bu maksatla yapılan tecrübeler.