Cemil Süleyman, Türk edebiyatımızın önemi yeni anlaşılan simalardan biri. Döneminin önemli edebi topluluklarından biri olan Fecr-i Âtî’de yer alıyordu. Asker bir tabip olan Süleyman, sürekli Anadolu’dan uzakta görevde olduğundan edebi çevreyle pek ilişkisi olmuyor, yazılarını kesik kesik yayınlıyordu. Bunlara rağmen değerli eserler kaleme alıyordu.
1911 yılında yayınladığı “Siyah Gözler” romanı, Fecr-i Âtî topluluğunun ilk romanıdır. Bu romanda Cemil Süleyman, 30 yaşındaki dul bir kadının, kendisinden 10 yaş küçük bir erkek ile olan aşk macerasını anlatır. Romanı değerli kılan özellik ise, bu aşk macerasının kadının penceresinden anlatılmasıdır. 1911 yılındaki birçok esere kıyasla, romanın ekseninde kadının yer alması ve onun duygu ve düşüncelerinin ön planda olması, eserin yazıldığı döneme göre önemli bir farklılıktır.
Eserde, toplumun genel ahlak kuralları yadsınmıyor. Aşk macerasını yaşayan karakterler, toplumun ahlak kurallarını sık sık ifade ederler. Buna göre davranırlar. Ayrıca vicdan muhasebesi ile de karakterler kendilerine arada çeki düzen verirler. Bunlar, eserin yazıldığı dönemde yazılmış ve toplumun ahlak kurallarını hiçe sayan, bohem ve Avrupai bir yaşam ile ahlakı umursamayan diğer eserlere göre önemli bir farklılık arz eder. Bu bakımdan esere “gelenekçi” bir eser diyebiliriz.
Romanın başkarakteri kadının geçirdiği sinir krizleri, sesler duyması, bu seslerin kendisini cinayete yönlendirmesi, intihara ve cinayete meyilli olması ve eserin sonunda erkek karakteri öldürmesi, kadının, tahminimce paranoid şizofreni hastası olduğunu düşündürüyor. Yazarın olay örgüsü ise bu hastalığa hâkim olduğunu gösteriyor. Zaten yazarın aynı zamanda bir tabip olduğunu başta belirtmiştim.
Dönemindeki diğer eserlere göre önemli farklılıklara sahip bulunan “Siyah Gözler”, Türk edebiyatının gelişim seyrinde önemli bir değere sahiptir. Bu eserin okunmasını önemle tavsiye etmekteyim.