Site icon Kitapİncele.NET

Ahmet Mithat Efendi – Ölüm Allah’ın Emri

Ahmet Mithat Efendi, Türk edebiyatının yenilikçi ve öncü isimleri arasında yer alır. Yazdığı eserler, çıkardığı Tercümân-ı Hakîkat gazetesi ve dilimize yaptırdığı çeviriler ile modern Türk edebiyatının kuruluşunda hatırı sayılır bir değere sahiptir.

Ahmet Mithat Efendi, roman ve öykülerde sırasıyla giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin yazılması kuralını karşı çıkar. Bu zaman kuralına bağlı kalmanın yazarı esaret altına aldığına inanır. Esaretin de gelişmelere karşı bir engel teşkil ettiğini düşünür. Bu sebeple de bu kuralı tersten işleyerek “Ölüm Allah’ın Emri” eserini kaleme alır. Eserde güttüğü temel amaç kitaplardaki mutat zaman işleyişini yıkmaktır. Merak duygusunu yitirmeden, zaman kavramını tersten işleyerek de bir eserin heyecan düzeyini koruyabileceğini iddia eder. ve nitekim bunu başarır.

1873 yılında yayınlanan bu eser bana, Gabriel García Márquez tarafından 1981 yılında yayınlanmış bulunan “Kırmızı Pazartesi” eserini hatırlattı. Bu eserde de zaman kavramı tersten işlenir ve buna rağmen eserde heyecan duygusu üst düzeyde bulunur. Her ne kadar Ahmet Mithat Efendi bu minvaldeki ilk eseri yazmış bulunan kişi olsa da, eseri modern roman kuralları açısından bazı olumsuzluklar taşır. Lafı daha fazla uzatmayalım. Çünkü okuma ve yorumlama sırası sizlerde…

Kitap İncele

Exit mobile version