Başarılı gazeteci Adem Özköse’nin 2011 yılında yayınlanan “Söz Direnişçilerde” eseri son derece önemli bir çalışma. Bugün, başta bizim medyamız da olmak üzere, dünya medyası gerçeği görmemize ve doğruları bilmemize engel oluyor. Örneğin daha haberin başında “terör örgütü Taliban, El-Kaide, vs” gibi söylemlerle, durulan ve bakılan nokta belli ediliyor.
Ne demek istediğimi bir örnek ile açıklayayım. Batı neresidir? Akla ilk gelen Avrupa oldu sanırım. Çünkü zihnimize bu işlendi. “Batı neresidir” sorusuna verilecek en doğru cevap “nereye göre” sorusunu sormaktır. Türkiye’ye göre Avrupa batıdır ancak Çin’e göre ise Türkiye batıdır. Terör kavramı da böyledir. “Kime göre, neye göre” soruları sorulmalıdır.
1 milyon Iraklının ölümüne sebep olan ABD başkanı George W. Bush, 2008 yılında Bağdat’ta pişkin pişkin gülerek, eğlenerek bir basın açıklaması yapar. Düşünsenize ülkenizi işgal etmiş, 1 milyon insanınızı öldürmüş, bir o kadarını yaralamış, binlerce kadının namusunu kirletmiş ABD ordusunu yöneten bu kişi bir de pişkin bir şekilde gülerek Iraklı direnişçilere terörist demektedir! Bu rezilliğe daha fazla dayanamayan Muntazar el-Zeydi ayakkabısını Bush’a fırlatarak gerçek teröristin kendisi ve ABD olduğunu hatırlatır ve böylece Bush’un hak ettiği konumun ancak ayaklarının altı olduğunu ifade eder.
Durum bu işte. ABD Irak’ı işgal ettikten sonra Amerikalı askerlere karşı mücadele eden insanlara terörist denildi. Oysa bu olayda gerçek terörist ABD idi. Iraklı tüm milisler ise kendi ülkesini, vatanını, namusunu ve dinini korumaya çalışan direnişçilerdi.
Dünyanın her yerinde, medya aracılığıyla bu kirli oyunlar oynandı ve kendi vatanı, namusu ve dini için mücadele eden Müslümanlar terörist olarak yaftalandı. Filistin’de Filistinliler terörist değildir, İsrailliler teröristtir. Irak’ta ABD’liler teröristtir, Afganistan’da ABD’liler teröristtir. Bu ve çok daha fazla coğrafyada Müslümanlar toprakları, namusları ve dinleri adına kendi haklı mücadelelerini vermektedir. Çatışmalara bu gözle bakılmalıdır.
Adem Özköse bu eseriyle, İslam coğrafyalarında meydana gelen çatışmalara daha doğru bir perspektifle bakmamızı sağlıyor ve gerçeği görmemize yardımcı oluyor. Olayları daha net görmek adına bu eserin sizlere yardımcı olacağına inanıyorum.