İnsan hayatındaki her yeni adım heyecan verir. “Düşününce” de o adımlardan biri. “Sözün Özü” sonrası yeni bir heyecan. Yazmak çok farklı. Hele yazdıklarınızın okunduğunu bilmeniz, onlar üstüne okuyucularla edilen sohbetler harika duygular hissetmenizi sağlıyor.
Düşününce’de söz az, deneme çok. İlk kitabım olan Sözün Özü’nden farklı bu yönüyle. Son bölümde önerdiğim kitap sayısı Sözün Özü’nde 10’du, şimdi 20. İnsanların okumasını çok önemsiyorum. Ne okunması gerektiği ile ilgili bugüne kadar birçok kardeşimle değerli sohbetlerimiz oldu, oluyor. O liste biraz da bu sohbetlerimizin sonucu. Ne okuyayım, nereden başlamalıyım diyenlerin işini kolaylaştırmayı amaçladığım bir bölüm.
Bazı denemelerde sonra sözler yer alıyor kitapta. O sözleri ve onlarla ilgili düşünmeyi, siz değerli okuyucularla o sözlerle anlatmak istediklerimi ve nasıl anlaşıldıklarını konuşmayı seviyorum. Anlatmaya çalıştıklarımı da önemli buluyorum; ama daha önemli olan okuyanların onlardan neler anladığı olduğuna inanıyorum.
Sözün Özü ile ilgili çok güzel dönüşler aldım. Çok şükür ikinci baskısı da yapıldı. Okullarımıza gidiyor, kitabı okuyan, okumak isteyen, merak eden gençlerle birbirinden değerli söyleşiler yapıyorum. Aynı şeylerin Düşününce eseri için de olacağına inanıyorum. Amacım, bilebildiğim, anlayabildiğim kadarını yüreği güzel her kardeşimle ve özellikle gençlerle imkânlar doğrultusunda paylaşmak.
Kitaplarımı, okumak isteyen her insana gücüm yettiği kadar ulaştırmaya çalışıyorum. Aslını ararsanız kitaplarımın değil, kitapların okunması birinci amacım. İnsanların okumasının toplumu olduğundan çok daha ileriye taşıyacağına yürekten inanıyorum. Bunun kendiliğinden olması mümkün değil. Hiçbir şey yapmazsak okumuyor oluyoruz; fakat bir şeyler yaparak okuyabiliyor, ancak bu şekilde kendimizi yenileyebiliyoruz.
Düşününce’nin kapak tasarımını yapan Trabzon Faruk Başaran Bilsem Müdürü değerli dostum Sayın Selçuk İslamoğlu’na çok teşekkür ederim. Çevrenizde Selçuk Bey gibi insanlar varsa işleriniz çok daha kolay ilerliyor ve huzurlu oluyorsunuz. Kendisini yıllardır tanıyorum ve her çalışmamda desteğini görüyorum. Selçuk Hoca’ma ne kadar teşekkür etsem az. Kendisine kolaylıklar diliyor, saygılarımı sunuyorum.
Kitabı dikkatlice okuyarak bana daha güzeli için kıymetli düşüncelerini ileten kıymetli öğrencilerim Rehberlik Bölümü son sınıfta okuyan Cansel ve Cansu Şahin’e de çok teşekkür ederim. İyi ki varlar. Onlara ve bütün öğrencilerimize sağlık ve huzur içinde nice başarı diliyorum.
Geleceğimizin nasıl şekilleneceği, kişi ve millet olarak ne uğruna ne yapacağımızla yaptıklarımızın nasıl neticeler ortaya çıkaracağıyla yakından ilgili. Bir derdimiz olmalı her birimizin. Daha doğrusu eksik olanı, olması gerekenleri dert etmeli, bu dertler için gerekli adımları atmalı ve başarılı olmalıyız. Birliktelikten gelmeli ve birlikte olmalı bu.
Bir öğretmemim ben. Olduğum noktaya birçok değerli insanın ve okumanın katkısıyla geldim. Bugün bende olanları güzel yürekli insanlarla paylaşmayacaksam, gelemeyene gitmeyecek, alamayana vermeyeceksem, yetişmiş bir insan olmamın ne anlamı kalacak? Okuduklarımı, bildiklerimi, deneyimlerimi sizlere aktarmayacaksam, eksiği, yanlışı, yalanı dolanı birlikte değiştirmeyeceksek her şey eskisinden daha iyi nasıl olacak? İşte bu soruların ve çabanın bir ürünü “Düşününce” kitabı. Ben bu soruları kendime sordum, cevaplarını elimden geldiği kadarını ciltler arasına aldım. Şimdi de sizlere ulaştırabildim çok şükür. Gerisi size kalıyor. Emaneti ehline teslim etmekti görevim. Bunu başarmanın iç huzurunu yaşıyorum şu aralar. Sizler bu kitabı okuduğunuzda bir kitap onlarca kitaba, bir söz yüzlerce söze dönüştüğünde çok daha huzurlu olacağımı bilmenizi isterim. Bütün yazarlar, yazanlar bir hedefle yazar cümlelerini. Konuşanlar da öyledir. Yazılanları okumadan, yorumlamadan yazarın ne istediğini, neyi amaçlayarak neler yazdığını anlayamayız. Okuyacağınız her cümle, her kitap, her yazar mutlaka bir şeyler kazandırır size. Kitaplara bu gözle bakmanızı, düzenli ve çok okumanızı isterim. Okuyun ki hayat çok daha anlamlı hale gelsin sizler için. Okuyun ki kendi geçmişinizle bugününüz, bugününüzle yarınınız hiç eşit olmasın. Hep gelişin, hep yenilenin okuyarak! Çocuk, genç, yetişkin, kadın, erkek, yaşlı olmanızın hiçbir önemi yok. Önemi olan okuyor ya da okumuyor olmanız. Hayatta örnek almak da vardır, örnek olmak da. Önce okuyanları görelim, takdir edelim, sonra okuyalım. Sıra bizim örnek alınmamıza da gelecektir. İyi olan, güzel olan çok hızlı yayılmalı. Öyle olmalı ki bütün toplum bir an önce yararlanabilsin bu güzelliklerden.
Düşününce’de öğretmenlikle ilgili üç yazı var. Bu yazıların sonuncusu ayrı bir öneme sahip benim için. Yazıyı yazdığım değerli büyüğümüz hayatta değil. Benim ve bütün öğrencilerinin çok sevdiği, saygı duyduğu Sayın Nihat Özmen için yazdığım bir yazıyla bitirmek istedim öğretmenlikle ilgili yazılarımı. Bu kitabın benim için en özel yanlarından biri de bu bölüm. Sözün Özü kitabının dikkatli okuyucularından bazılarının kitabın içinden beğendiği sözleri, okuyanların isimleriyle paylaştığım bir bölüm de yer alıyor “Düşününce”de. Kitabı okuyan her kardeşime, beğendiği sözü benimle paylaşan ve bu bölümün oluşmasına vesile olan çok değerli dostlarıma teşekkür ederim.
Bu bölümün en özel tarafı birçok okuyucunun aynı sözü veya yazıyı seçmemiş olması. Birbirimizden çok farklıyız. Böyle olması çok özel ve değerli. Farklı insanların birlikteliğinden güzellikler doğar her zaman. Yine öyle oldu. Kötü olan bırakın kalsın olduğu yerde. Sizler güzel olanı yapın ve yayın. Güzel bir görüntüyü kısa bir süre de olsa göstermeyebilirler bize; ama güzel kokular başkaları istemese de bize ve çevremize mutlaka ulaşır. İşte o güzel kokudur okumak. O güzel kokuların çevrenizden size, sizden de çevrenize ulaşmasını arzuluyor, desteğiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
İbrahim Türk
Yayın Tarihi | 2024-10-21 |
Baskı Sayısı | 1. Baskı |
Dil | Türkçe |
Sayfa Sayısı | 217 |
Cilt Tipi | Amerikan Cilt |
Kâğıt Cinsi | 70 gr Enzo |
Boyut | 13,5 x 21 cm |
Tür | Antoloji, Şiir, Öykü |
Kitabımızın İlk Sayfalarını Aşağıdaki Dosyadan Okuyabilirsiniz