Mustafa Kutlu günümüz yazarları arasında önemli bir yere sahip. Öykücülüğü ile ön plana çıkan Kutlu, kahramanlarını gerçek hayatın içinden seçer ve bir film tadında öyküler ile okuyucunun dimağını zenginleştirir. Kutlu öykü yazarken konuyu ve kahramanları Kripton’da aramaz, hayatın olağan akışından bir yerde bulur. Öyküleri ile birlikte denemeleri ve kültürel yazıları da önemli bir yere sahiptir.
“Fırtınayı Kucaklamak” eserinde çeşitli konularda denemeler yer alıyor. Bu denemeler hayatın içindeki soru(n)ları konu alırken, okuyucuda bir farkındalık meydana getirir. Kitabın ilk kısımlarında İslam beldelerindeki kan, gözyaşı ve savaştan bahseder. Yıkılan hayatların ve hayallerin arasında sıkışıp kalmış olan Müslümanların hâlinden dem vurur. Parça parça olmuş İslam ümmetinin, yeniden yekvücut hale gelmesinin önemini ifade eder.
Teknolojiye olan karşıtlığı bilinen bir gerçek olan Kutlu, bu eserinde tarım toplumuna olan özleminden bahseder. Tarım toplumuna yapılacak bir geriye dönüşün, birçok anlamda aslında bir ileriye dönüş olacağını ifade eder.
Vicdan sahibi her insanın yer yer duygulanacağı satırların yer aldığı eser, okuyucu anlam dünyasında bir gerilime davet eder.