2009 yılında Adem Özköse tarafından kaleme alınan “Cennete Otostop” başka bir dine mensup iken Müslüman olan kişilerin hayatını anlatıyor. Bu kişilerin İslamiyet’ten önceki yaşamları, İslam’a bakış açıları, İslam’ı araştırma sebepleri ve sonunda Müslüman olma yolları bir hayli ilginç. Birbirinden uç hayatların İslamiyet ile birlikte “dönüştükleri kişilik” ise incelemeye değer.
Özellikle Hıristiyanların İslamiyet’e geçişine Hıristiyanlıktaki teslis inancı, insanlar arasındaki tutum ve davranışlar ve bazı özel durumlar sebep oluyor. Batıda sadece cinsel obje olarak toplumda yer bulan kadının, İslam ile birlikte yükseldiği konum batılıları bir hayli şaşırtıyor.
İslamiyet’e geçişte bir diğer önemli etmen Müslümanların tutum ve davranışları. Birbirlerine yardımcı olan, komşusuna yemek götüren, karşılıksız yardımda bulunan Müslümanlar, diğer dine mensup kişilere “tüm Müslümanlar kardeştir” duygusunu yaşatıyor.
Burada bir parantez açmak gerekiyor. İslamiyet’e geçtikten sonra bu kişilerin bir kısmı gördükleri bazı Müslümanlar sebebiyle hayal kırıklığına uğruyorlar. Örneğin, “bir insan hem Müslüman’ım deyip hem de nasıl yalan söyleyebilir” diyerek hayret ediyorlar. İşte biz buna “temsil etme” diyoruz. Her insan bulunduğu dini, kültürü, ülkeyi, şehri, aileyi, mesleği, yani hayatın her yönünü temsil eder. Burada herkese düşen görev ise en iyi şekilde İslamiyet’i temsil etmektir. İslamiyet’e yakışmayan tutum ve davranışlar sergileyen kişiler sadece kendileri adına değil, İslamiyet adına da kötü bir iş yapıyor demektir. Eğer bir kişinin Müslüman olması, kişiyi yalan söylemekten, hırsızlık yapmaktan, adaletsiz davranmaktan ve buna benzer İslam’da olmayan kötü şeyler yapmaktan men etmiyorsa onun kendisine Müslüman’ım demesi neye yarar… Ayrıca, yaptığı kötü temsil ile İslamiyet’i başkalarına kötü göstermesi zararın daha büyüğüdür.
Bu ve çok daha fazla bakış açısının yer aldığı bu eseri okumanızı tavsiye ediyorum. En azından bulunduğumuz coğrafyanın kıymetini bilmek adına…