Mustafa Kutlu en önemli öykü yazarlarımızdan biri. Öykülerinde yer alan kahramanların ve mekânların seçimi, kullandığı akıcı ve yalın dil, alt metinlerde verdiği mesajlar onu bu kadar önemli kılan birçok sebepten sadece birkaçı. Yine bir öykü türünde eser olan “Mavi Kuş” karakter, çevre ve zaman tasviri bakımından mükemmel bir inceliğe sahip. Bunlar hikâyeyi kolayca sahiplenmenizi sağlıyor. Akıcı anlatımını sadelikle bezemiş olan Kutlu, mesleğe özgü terimleri kullanmakta da çok iyi. Öyle ki doktor karakterinin muayene yöntem ve bulguları, hikâyeyi yazarken bu alanda iyi bir araştırma yaptığını gösteriyor. Yer yer okuyucuya mesaj veriyor ve günümüzde hasretini çektiğimiz saf, temiz, kötülük bilmeyen, hamiyetperver Anadolu insanını “Ahlak Risalesi” başlıklı kısa bir bölümde özetliyor.
Hikâyenin geçtiği dönemde yer yer günümüzde de devam ettiği üzere, erkek çocuğun daha değerli olması durumunu “bir sürü kıza mukabil bir erkek çocuk” diyerek özetliyor. Hikâyenin sonunda ne olacağını merak ederek okumaya devam ederken, sonunu tahminlerin ötesinde farklı bir şekilde tamamlayarak sizleri şaşırtıyor. Usta’ya selam edilecek güzel bir eser. İyi ki bazı insanlar, dünyamızı daha güzel kılmak için hayatlarından feragat edip yazıyor…
Kitaptan bir kelime:
Bibliyoman: “kitap manyağı” anlamına gelir. Kitaba hastalık derecesinde bağlı olan kimseler için kullanılan bir tabirdir. Kitaplara asla doymaz, gözüne kestirdiği her kitabı mutlaka almaya çalışır. Aldıklarını biriktirir, belli bir sıra halinde okumayı tercih eder. Kocaman kütüphaneye sahip olmak isterler ve asla paylaşımcı değillerdir.