Samipaşazade Sezai – Küçük Şeyler

Samipaşazade Sezai, Türk Edebiyatının ilk gerçekçi romanlarından birisi olma özelliğiyle edebiyat tarihinde büyük önem taşıyan Sergüzeşt adlı romanın yazarıdır. Bu kitabı ile Türk edebiyatının ilk romancıları arasında kabul edilir. Kendisi iyi eğitim almış bir isimdir. Roman, öykü, oyun, sohbet ve anı türünde eserleri bulunur.

Samipaşazade Sezai’nin 1891 yılında yayınladığı “Küçük Şeyler” eseri, konu bağlamı birbirinden farklı dokuz metinden oluşur. Bu eseri ile Sezai, Türk edebiyatında modern kısa öykünün kurucularından sayılır. Eserdeki öykülerin anlatımı, kurgusu ve duygusal yoğunluğu okuyucuya yüksek bir edebi zevk yaşatır.

Eserde “Kediler” öyküsü ile kahkaha tufanı yaşayabilirken, “Düğün” öyküsü ile gözyaşlarına boğulabilirsiniz. Birbirine zıt duyguları yansıtmakta usta bir isim olan Sezai, “Bir Mezartaşı Yazıtı” eseri ile de sizleri edebi gücünün zirvesinde dolaştırır. “Küçük Şeyler”, yorucu bir günün akşamında, manevi düzeyde bir rahatlama yaşamak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir eser.

Kitap İncele